Klara Doktorow och hennes familj valde ett kök från Kulladal när det var dags för renovering i huset, byggt 1909.
Har allt gått bra?
– Jadå, bänkskivan dröjde lite bara. Vi valde en skiva i kalksten, det är ett levande material som vi verkligen ville ha, vi har haft komposit tidigare. Vi fick frågan om vi funderat igenom beslutet flera gånger, eftersom kalksten är känsligt. Det vet vi nu: så fort man tar fram en citron blir det fläckar. Men vi ångrar oss inte, det var värre i början när de första fläckarna kom, nu bryr jag mig inte.
Hur känner du för ditt kök idag? Hur används det och vad betyder det för dig och din familj?
– Det har blivit vår favoritplats. Det är ett litet kök, hade vi bott in oss först hade vi kanske valt att göra det större men jag kan ibland tycka att det blir ödsligt och tomt med stora kök – särskilt i sådana här gamla sekelskifteshus. Vårt kök är intimt och mysigt, vi har inte jättemycket arbetsytor men det är precis lagom. Ibland tror man att man behöver mer än man faktiskt gör.
Finns det något beslut du är särskilt nöjd med?
– Vi ville först flytta diskhon till fönstret, jag hade en bild av att man vill ha utsikt därifrån. Men så fick jag ett råd av svärmor: idag står man ju inte vid vasken som förr, man har ju diskmaskin. Så vi har en bänkskiva vid fönstret i stället.
Vi funderade på köksö men vi har ett gammalt franskt lantbord, så vi bestämde oss för att börja med det och det fungerar jättebra. Hade vi behövt mer arbetsyta hade vi kunnat lägga till en köksö längre fram.
Hur tänkte ni inför valet av ett massivt och platsbyggt träkök?
– Eftersom köket inte är så stort kunde vi lägga pengarna på ett kök av hög kvalitet. Och min man hade alltid drömt om ett klassiskt shakerkök. Vi hittade Kulladal. Skåpen var så fina inuti, så rejäla och väldesignade, det är verkligen robusta träkök. Vi tog kontakt och de var så himla trevliga och proffsiga. Vi skickade in en skiss i deras ritprogram och sen gjorde de ritningar.
Ni har valt bort överskåp?
– Ja, vi har ett gammalt vintageskåp istället som min man haft länge.
Var det något särskilt som var knepigt som du tycker att ni fick till extra bra?
– Det skulle vara sektionen där vi har kyl och frys. Vi funderade på att bygga om hela den delen. Men istället beställde vi ett överskåp från Kulladal som vi kunde sätta in i den befintliga modulen.
Allt behöver inte vara så himla tidstypiskt. Så nu har vi rostfria synliga vitvaror som bryter av. Det blev väldigt fint när skåpen kom upp ovanför. Och det kändes fint att inte riva ut allting.
Hur tänkte ni kring val av kulör?
– Vi har färg från Farrow & Ball i resten av huset så vi valde det i köket också. Luckorna är målade i Drop cloth, listerna i Light grey och väggen i White tie – en varm, gulvit kulör. Vi var inne på linoljefärg först men snickarna sa att det är väldigt lång torktid, det kan vara knepigt med småbarn.
Hur lång tid har hela renoveringen tagit?
– Från beslut till färdigt kök tog det cirka ett halvår. Vi bestämde oss i december, ritade och gjorde alla valen i januari och februari och monterade ner det gamla köket. Sen gick det ganska snabbt när de var här. Det som tog tid var bänkskivan. Men snickarna gjorde en tillfällig lösning och lånade ut grejer till oss så att vi kunde använda köket så länge.
Vi är otroligt nöjda, allt har verkligen gått som det skulle. Man hör ju mardrömshistorier … Min syrra höll på samtidigt och byggde om sitt hus. De väntade i nio månader bara på leveransen.
Har du några tips och råd att dela med dig av?
– Det är fint att man kan blanda tidsepoker. Man behöver till exempel inte välja all armatur i sekelskifte. Vi har en lampa över köksbordet som är modernare, för att bryta av lite. Det blir mer levande och det känns inte som att man går in i ett museum.
Vi befinner oss i en tidsanda när folk köper bostäder och river ut helt nyrenoverade kök och badrum fast det inte är något fel på dem. Så tänkte vi med vårt badrum. Vi hade kanske inte valt det golvet men nu ligger det där. Vi målade om, bytte ut kommod och speglar.
Jag tycker verkligen att det är viktigt att tänka långsiktigt. När det gäller kök kan man tänka att det ska passa husets själ. Om vi säljer kan nästa som bor här enkelt byta färg men behöver inte riva ut allt.
Om man ska köpa hus och hittar ett där man gillar allt utom det helt nya köket så ska man kanske inte köpa det huset. Vi behöver gå mot mer hållbara tider. Man kan inte bara tänka på exakt hur man själv vill ha det. Anpassa egen smak och tycke efter husets själ. Så tröttnar man inte. Jag kan tycka att supermodernt mörkt trä är skitsnyggt men jag vet också att det är sånt man tröttnar på och det är ju en stor utgift. Jag uppmanar till måttlighet! Om man vill ta i någonstans: gör det på sånt som går att byta ut. Bryt stilen med pryttlar, pinaler och färger.
Samtliga foton på denna sida av: Liisa Eelsoo
Se mer från Klara Doktorow här.