Vad är ett Kulladalkök?

På 1920 och1930-talet började man inreda sina kök på det sätt som vi gör idag. Innan dess var köken ofta ett hopplock av olika möbler, men från 20-talet och framåt blev det vanligt med väggfast inredning. Under 30-talet blev köket en central del av bostaden och en alltmer social plats i hemmet. Funktion var lika viktigt som social samvaro och matlagning.

Vi har inspirerats av estetiken och hantverket från denna tid och det ligger till grund för våra kök.

Naturligt.

Vi bygger våra kök i massivt trä så som kök byggdes förr. På 1920-talet hade man ännu inte börjat använda spånskivor, utan man höll sig till naturligt trä.

Design.

Tidstypiska luckor i ett sekelskifteskök bestod av en ram och en spegel. Luckorna kunde vara överfalsade – delvis utanför, och delvis innanför, stommen – eller infällda (“innanförliggande”). Luckorna hade oftast en rundad profil, men kunde också ha raka kanter (“shaker”). Under funktionalismen blev designen med rak och minimalistisk och luckorna släta.

Detaljer.

Gångjärnen som användes på 20-talet var klassiska tappgångjärn av samma typ som användes till dörrar. Gångjärnen var oftast av obehandlat stål och målat i samma kulör som köket. Gångjärnen i ett funkiskök byggde på samma princip men i mindre format och enklare design.

Platsbyggt.

Under 1920-talet var köken Platsbyggda – helt måttspecifika, inga standardmått – och målades för hand med linoljefärg – precis som ett Kulladalkök.

Vi på Kulladal bygger våra kök enligt dessa principer. Vårt mål är dock inte att skapa en replika av ett originalkök från denna tid. Köken förr hade mycket lägre bänkhöjd, och saknade plats för många av dagens köksredskap och maskiner, av naturliga skäl. Våra kök utgår från estetiken och filosofin från originalköken, och vi har moderniserat vissa delar. Vi har standardhöjd på arbetsbänken – 90 cm – och alla skåp är kompatibla med moderna vitvaror. Våra lådor löper på mjukstängande beslag och går att dra ut i sitt fulla djup.

Passar ett Kulladalkök hos dig?

Våra kök gör sig bäst i äldre hus. Om ditt hem är äldre än 90 – 70 år så kommer ett Kulladalkök passa utmärkt.

Ett kök från Kulladal passar också dig som gillar byggnadsvård eftersom vi bygger köken med traditionella metoder. Om du har en ambition att återställa din bostad till originalskick kommer ett Kulladalkök kännas självklart.

Vi har också kunder som bygger nya hus i äldre stil och med gamla metoder. I dessa hus passar ett Kulladalkök perfekt.

sv_SESwedish