Historien om Kulladal.
Vi har lånat vårt namn från stadsdelen Kulladal som ligger några kilometer söder om centrala Malmö. Området började växa upp för omkring 200 år sedan, längs den tusenåriga landsvägen som leder in till stan.
Till en början fanns bara några utspridda hus och gårdar – i ett av dessa föddes den blivande statsministern Per-Albin Hansson i slutet av 1800-talet. Sedan slog idéerna om “egnahem” rot på åkrarna: på 1920-talet växte området genom att flera egnahems-områden byggdes.
De tidigare åkrarna styckades upp och blev villatomter, där det ofta planterades fruktträd. I ett av dessa 20-talshus bor Kulladal Kitchens grundare Adam Haglund.
Första gången jag såg ett massivt träkök…
“En vän hade delat en bild på Facebook: Ett nybyggt kök som såg gammalt ut. Byggt av massiv furu, handmålat. Wow!
Jag tappade andan. Jag hade aldrig sett något liknande. Jag visste inte ens att sådana kök kunde byggas idag. Men jag visste i samma ögonblick att jag aldrig skulle nöja mig med något annat.
Min fru och jag var mitt uppe i en husrenovering, och näst på tur stod köket – ett spånskivekök från 70-talet skulle bytas ut. Skulle vi köpa IKEA-stommar, och byta luckor? Eller köpa från något annat känt köksföretag? Njae… tänk om vi kunde köpa ett massivt träkök istället!
Jag tog kontakt med snickaren som byggt köket som jag sett på bilderna. Han hjälpte mig skissa på ett nytt kök till vårt hus. Det blev flera möten och mailkonversationer. Vi lärde känna varandra. Ett halvår senare började vi jobba tillsammans och jag hamnade i köksbranschen.
Men innan dess skulle köket till mitt hus byggas. Jag hittade ett snickeri, skickade dit ritningarna, och trodde att allt skulle lösa sig. Men det visades sig vara en rätt omständig process, med flera missförstånd längs vägen. Jag hade aldrig projektlett något liknande och gjorde en del nybörjarmisstag.
Till slut stod köket ändå på plats och jag började fundera: Finns det fler som är som jag, som uppskattar den här typen av kök? Jag började tänka på hur mycket bättre köksprocessen skulle kunnat vara, än den jag själv hade haft. Måste det vara så svårt? I flera år bar jag med mig dessa tankar. Hur skulle jag, med mina erfarenheter, kunna hjälpa de som vill sätta in tidstypiska, massiva träkök i sina hem?
Hur kunde jag hjälpa dem få en smidig process från första ritning till färdigt kök? Och hur skulle tillverkningsprocessen kunna optimeras, så att ett kök som tillverkas med gamla tekniker och av massivt trä, inte blir mycket dyrare än ett spånskivekök?
Så småningom kom svaren till mig, ett efter ett. Då var jag tvungen att sätta igång. Sommaren 2019 beslutade jag mig för att starta Kulladal.”
/Adam Haglund