Sekelskifteskök

Sekelskifteskök och tjugotalskök – historiskt och stilsäkert

Ett kök i sekelskiftesstil är klassiskt, med betoning på klass! Kulladals sekelskifteskök är byggda helt i massivt trä och målade med linoljefärg, precis som förr i tiden. Kökens design är hämtade från en tid då 1800-talets rika utsmyckningar blandades med idealen om rena linjer. Kulladals lucka ”Högalid” (gärna i kombination med klassiska lyftgångjärn) skapar sekelskifteskänslan till ditt hem.

Tjugotalskök är en naturlig fortsättning på sekelskifteskök. Här finns ännu lite renare linjer och färre utsmyckningar. Less is more, men fortfarande med samma hantverk och genuina materialval. Ett Kulladalkök med luckan “Djupadal” eller “Sunnanå” är ett bra val om man vill fånga 1920-talskänslan i sitt hem.

Hur går det till att beställa ett sekelskifteskök?

Om du vill komma igång men inte vet var du ska börja: Maila oss på info@kulladal.com så tar vi det därifrån! Eller börja direkt att rita i vårt enkla ritprogram, så får du snabbt en ungefärlig prisbild. Läs mer om köksprocessen här.

Sagt om oss:

“Vi är så nöjda med vårt kök från Kulladal på alla plan – från första kontakt till sista penseldraget!
För oss var det självklart att vi skulle ha ett platsbyggt kök i vår 20-talslägenhet. Maximal förvaring som kändes tidsenlig och modern på samma gång. Efter en hel del research på olika företag som kunde erbjuda detta landade vi på Kulladal. Det var något som stod ut – känslan för detaljer, inte bara gällande deras kök, men även kommunikation, marknadsföring, bemötande… allt detta gjorde att vi kände att vi absolut ville göra det här med Kulladal.

Resultatet då? Ett fantastiskt kök som är helt anpassat efter våra önskemål, som fortfarande doftar underbart trä och linoljefärg och känns som det funnits i lägenheten sedan dag ett! Johanna och Adam har varit med oss under hela resan och tålmodigt svarat på alla frågor, löst problem (t ex med bärhjälp), varit tydliga med leveranstid (som stämde överens väldigt bra och underlättade för vår renovering) – otroligt service-minded. Det märks att de inte bara brinner för det de gör, men även att göra det på rätt sätt – vilket är något som skiljer dem från mängden.

Vi uppskattar verkligen samarbetet vi haft med dem och vad det lett till. Rekommenderas verkligen till andra och vi hoppas vi får möjlighet till att beställa ett till Kulladal-kök en vacker dag!”

— Helena Westerberg

Hur mycket kostar ett sekelskifteskök?

Kostnaden för ett Kulladalkök varierar beroende på storlek, tillval och skåpsval.
Vi har samlat tre exempel på kök i olika prisnivåer!

Historiska sekelskifteskök

I början av förra seklet började man bygga köksinredningar så som vi känner dem idag: Väggfasta skåp och bänkytor i sten eller rostfritt. Man började också fundera kring kökens layout och funktion. Det var en tid då köket började utvecklas från enbart en plats att laga mat till en mer social plats i hemmet. Köket kom att betraktas som en viktig del av hemmet och designades med mer omsorg och kreativitet. Samtidigt kom en rad tekniska innovationer – elektrisk belysning, rinnande vatten och gasugnar – vilket gjorde livet lättare för husmödrarna. Köket blev alltmer ”hemmets hjärta”. På 1920-talet började den modernistiska stilen att ta över, men det skulle ta ytterligare ett par decennium innan funktionalismen slog till med full kraft. På 20- och 30-talen var köken fortfarande byggda helt i trä, med klassiska ramluckor. Stora delar av våra städer byggdes under denna tid, vilket kanske förklarar varför tjugotalsstil är så djupt rotad i vår kultur.

Passar ett sekelskifteskök eller tjugotalskök hos dig?

Kulladals kök är inspirerade av stilen från början av 1900-talet. Köken passar därför som perfekt i byggnader från ca 1880 till 1940. Sekelskiftesköken passar bra i rum med ordentlig takhöjd och stor volym. Tjugotalsköken är ett naturligt val när köket är något mindre. Men det finns inget rätt eller fel – det är fritt fram att blanda luckstilar, gångjärn och kulörer, för att hitta den stil man trivs bäst med.

Skicka efter vår broschyr!

Få ny köksinspiration genom vår broschyr! Vi skickar ett exemplar kostnadsfritt.

Kontakta oss!

Tveka inte att kontakta oss vid frågor och funderingar.

    .
    sv_SESwedish